Dziwny dźwięk przy hamowaniu silnikiem
Zwiń
X
-
Dziwny dźwięk przy hamowaniu silnikiem
Witam
Podczas hamowania silnikiem na 1 i 2 biegu najwyraźniej słychać dziwny dźwięk, dochodzący prawdopodobnie ze skrzyni biegów. Dźwięk zbliżony jest jakby do uszkodzonego łożyska. Na innych biegach raczej tego nie słychać, lub jest dużo ciszej, nie sprawdzałem dokładnie. Serwis natomiast twierdzi, że jest to normalny dźwięk pracy skrzyni biegów wydobywający się z pracujących przekładni zębatych. Dziwne dla mnie troszkę to jest. W Fabii czegoś takiego nie było. Dźwięk wydaje się bardziej intensywny przy mocno skręconych kołach. W samochodzie jest jakiś system odzyskiwania energii podczas hamowania z wykorzystaniem alternatora. Czy jest możliwe, że wspomniany dźwięk pochodzi właśnie z tego systemu? Czy u Was też coś słychać?
Pozdrawiam--
JareK
-
-
To na pewno nie są za małe obroty. Natomiast co do hamowania silnikiem mam tu na myśli przypadek, gdy ruszam np. ze świateł lub w korku i czasami to na pierwszym biegu bądź już na drugim, zdejmując nogę z gazu trzeba wyhamować, bo korek lub inna sytuacja drogowa. Wtedy wyraźnie to słychać.--
JareK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JareK77To na pewno nie są za małe obroty. Natomiast co do hamowania silnikiem mam tu na myśli przypadek, gdy ruszam np. ze świateł lub w korku i czasami to na pierwszym biegu bądź już na drugim, zdejmując nogę z gazu trzeba wyhamować, bo korek lub inna sytuacja drogowa. Wtedy wyraźnie to słychać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505Zamieszczone przez Przem78Zamieszczone przez greg505JareK77, od kiedy w tym silniku jest system odzyskiwania energii?
Cytat ze strony Skody w informacjach o modelu
Odzyskiwanie energii hamowania
Dzięki odzyskiwaniu energii z hamowania ©KODA Octavia jest jeszcze bardziej oszczędna.
wybieramy ekologia i + przy kołach/hamulcach przedniej osi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505JareK77, od kiedy w tym silniku jest system odzyskiwania energii?--
JareK
Komentarz
-
-
Też słyszę coś w rodzaju buczenia, jak jadę na biegu z górki z obrotami około 1tys/min. Od razu dodam, że nie szarpie silnikiem. Cichnie przy wciśnięciu sprzęgła albo zwiększeniu obrotów. Wybieram się do serwisu w celu zrobienia jednej rzeczy to ich od razu o to zaczepię i przy okazji o wodę w uszczelkach drzwi kierowcy.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JareK77u mnie woda zbiera się także w drzwiach po stronie pasażeraO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
u mnie jest podobny problem ,ale na 3 i 4 biegu . Przebieg 5500 km . W okolicy prędkości 70-80 km/h głośnie "miałczenie" przy hamowaniu silnikiem , zgłosiłem w zeszłym tygodniu w serwisie , panowie pojeździli i ponoć zgłosili problem w SAP , dzisiaj dostałem telefon z ustaleniem daty naprawy . Coś szybko się za to zabrali.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JareK77od razu po zdjęciu nogi z gazu, tylko z 0,5 do 1 sek opóźnieniem,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Elberothu mnie jest podobny problem ,ale na 3 i 4 biegu . Przebieg 5500 km . W okolicy prędkości 70-80 km/h głośnie "miałczenie" przy hamowaniu silnikiem , zgłosiłem w zeszłym tygodniu w serwisie , panowie pojeździli i ponoć zgłosili problem w SAP , dzisiaj dostałem telefon z ustaleniem daty naprawy . Coś szybko się za to zabrali.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzyniek2014
Witam, Mam podobny odgłos i wrażenia słuchowe - "miałczenie" przy podobnej prędkości i hamowaniu silnikiem. Czy udało się zdiagnozować jaki to problem?
W poniedziałek będę jeździł autem kolegi u którego jest ten sam problem i po wymianie łożysk szumy nie zniknęły , zobaczymy jak to wygląda ....
Generalnie te same problemy są w Rapidach i Golfach VII z silnikami 1.6 tdi i skrzyniami 5 -ciobiegowymi .
Komentarz
-
-
U mnie ten "problem" jest wyraźnie słyszalny przy skręconych kołach. Ostatnio też zauważyłem, że bardzo sporadycznie, raz na dzień, lub dwa słyszę z przedniego zawieszenia metaliczny odgłos puknięcia. Zawsze przy ruszaniu. Na tą chwilę nie jest on na tyle powtarzalny, żeby jechać do ASO.--
JareK
Komentarz
-
-
niestety jest problem...
auto było w serwisie , skrzynie rozebrali i wymienili łożyska mechanizmu różnicowego, pytałem co to ma wspólnego z wyciem na 3 i 4 biegu , stwierdzili że będzie dobrze..... No i oczywiście jest nadal źle . Nie rozwiązało to sprawy . W najbliższy poniedziałek jade kolejny raz do serwisu celem umówienia terminu zostawienia auta na naprawę . Tym razem nie zgodzę się na rozgrzebywanie skrzyni ,tylko na wymiane . Mamy już 4 auta w firmie w których są te same problemy . Dotarłem do 3 skód które miały już skrzynie wymienioną i na to się też chce powołać . Podejrzewam że z tych skód radości nie będzie.....
Komentarz
-
-
Skrzynia LHY 6b
Ja po rozebraniu skrzyni lekko zbaranialem. Jedno lozysko SKF BT1B 328612 totalnie zmielone plus ubytki w waleczkach. Masakra jednym slowem. Auto ma niespelna 3 lata i 99kkm. Mój mechanik mówi że jeszcze takiej akcji nie widzial, no ale może zajmował się starszymi skrzyniami z lożyskami z prawdziwej stali. Dodam że inne łożyska w skrzyni są ok. Mam nadzieje że po wymianie będę mogl napisać że grzechotanie ustalo na dobre.
bieżnia łożyska
wałki łożyska
edit:
Na szczęście po wymianie łożysk cisza ... mam nadzieje że tak już będzie przez dłuższy czas.
Komentarz
-
Komentarz